Croatian > Event History > Scholarship for Study in Croatia

Scholarship for Study in Croatia Helping Bring the Diaspora Back

The Zagreb School of Economics and Management (ZSEM), an internationally (AACSB) accredited and top-ranked business school, has connected many of its students from the Croatian diaspora back to their roots. Not only has this choice been impactful for the students, but their experience and career success has made an impact on the greater community–most notably the small but far from insignificant Croatian community.

ZSEM has launched a scholarship competition, your opportunity to earn your chance at studying at the best business school in Croatia, the Zagreb School of Economics and Management (ZSEM). ZSEM is offering a total of 30 scholarships for undergraduate studies and 15 scholarships for MBA studies to suitable candidates from the United States of America, Canada, Australia and New Zealand.

Stipendije za studij u Hrvatskoj za povratak mladih u domovinu

Dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa dr. sc. Đuro Njavro ističe kako ZŠEM već duži niz godina želi pozicionirati Hrvatsku, ne samo kao turističku destinaciju već i kao akademsku destinaciju u kojoj se može steći kvalitetno i međunarodno obrazovanje na svjetskoj razini. ZŠEM je konkurentan najboljim svjetskim poslovnim školama upravo zbog AACSB akreditacije koja ga svrstava u TOP 5% najboljih poslovnih škola u svijetu i to je jednako važan razlog zašto naši iseljenici i njihova djeca ZŠEM trebaju razmatrati kao opciju za nastavak studija, dodaje dr. Njavro.Osim AACSB-a na međunarodnoj razini postoji još jedno priznanje rada ZŠEM-a, priznanje Eduniversala, koje već 10 godina pozicionira ZŠEM kao „Best Business School in Croatia“.

Trenutno, 17% studenata ZŠEM-a čine upravo studenti iz dijaspore, a kako bi postotak i dalje rastao u 2018. godiniraspisan je natječaj za stipendije namijenjen hrvatskom iseljeništvu. Ukupno se dodjeljuje 30 stipendija za preddiplomski i 15 stipendija za MBA studij za akademsku godinu 2019./2020.

Svi zainteresirani kandidati uvjete natječaja mogu saznati na www.zsem.hr/en/scholarships.

Dolores Ferenac (25) iz Chicaga, SAD, porijeklom iz Hrvatske dobitnica je Ron Brown stipendije 2017. godine za diplomski studij Human Resource Management koji je upisala u ožujku 2018. godine. Stipendistica navodi kako je uzbuđena zbog studija i želi integrirati nova znanja s onima stečenima u SAD-u, a upoznavanje novih ljudi i stjecanje novih mogućnosti su razlog zašto je prihvatila stipendiju. Umrežavanje s drugim kolegama i predavačima na ZŠEM-u smatra velikom prednosti jer je upoznala puno menadžera i ambicioznih studenata čiji bi kontakti za nju mogli biti vrijedni u budućnosti.

„Uvijek sam željela doći ovdje i upoznati svoje nasljeđe te iskusiti život u Hrvatskoj. Studiranje u Hrvatskoj mi omogućuje upoznavanje s uspješnim poslovnim ljudima i studentima za koje mislim da ne bi imala prilike upoznati da sam samo došla raditi ovdje.“

Career Centar ZŠEM-a pomaže studentima u pronalasku obvezne stručne prakse tijekom studije i stalnog zaposlenja. Obvezne stručne prakse uvode studente na tržište rada te se 40% studenata ZŠEM-a zapošljava već tijekom studija dok se ostatak od 94% njih zapošljava godinu dana po završetku studija.

Ne samo da ZŠEM priprema studente za početak rada u postojećim tvrtaka nego i potiče poduzetništvo među studentima. Giacomo Trenz (25) iz Luksemburga osnovao je svoj startup u Hrvatskoj te navodi da mu je ZŠEM olakšao osnivanje tvrtke.

‘’ZŠEM potiče poduzetnički duh i daje studentima znanje potrebno za pokretanje vlastitog posla. Škola zaista daje duboka znanja o poslovanju. Većina predavača ima zavidno poslovno iskustvo. Ja učim od osoba koje imaju ono što ja želim, od osoba koje su već postigle ono što ja želim postići.”

Giacomova odluka da studira u Hrvatskoj nije ga direktno vodila na ZŠEM. Nakon što je završio srednju školu u Luksemburgu odlučio je provesti godinu dana u Splitu. Toliko je uživao u Hrvatskoj da je odlučio odustati od planiranog studija na Sveučilištu St. Gallen u Švicarskoj i spontano se preselio u Zagreb.

“Rekao sam sam sebi: Ako budem studirao u Švicarskoj, Francuskoj ili Engleskoj imat ću već 25 godina dok završim studij i tada će biti puno teže vratiti se u Hrvatsku kako bi naučio jezik, upoznao se s kulturom, običajima i uspostavio poznanstva s ljudima. Puno je lakše sve to napraviti sada kada imam 18 godina.”

Giacomo objašnjava da je studiranjem u Hrvatskoj ovdje stvorio svoju drugu luku. Došao je iz Luksemburga gdje se uvijek može vratiti, a sa studija ZŠEM-a možda ode na razmjenu na Sveučilište St. Gallen s obzirom na to da je Švicarska top škola jedna od partnerskih škola ZŠEM-a gdje studenti mogu provesti dio studija.

Od 2002. godine do danas ZŠEM je razvio tri preddiplomska studija, diplomski studij s deset specijalizacija te doktorski studij. Program međunarodne studentske razmjene razvijen je sa 140 sveučilišta diljem svijeta gdje studenti ZŠEM-a provode dio studija bez dodatnih troškova školarine dok je Double Degree program razvijen sa 7 sveučilišta u svijetu. Više od 2800 studenata je diplomiralo na studijima ZŠEM-a te se aktivno uključilo u poslovnu zajednicu gdje doprinosi razvoju kako Hrvatskih tako i međunarodnih tvrtki. Danas alumni ZŠEM-a žive i rade u 36 zemalja širom svijeta. Studenti i na ZŠEM-u stječu vrijedno međunarodno iskustvo s obzirom na to da je svaki treći student strani državljanin.